Zoekmachines

We hebben onze eigen SEO tool ontwikkeld, waarmee je een heel goed overzicht krijgt van de keywords die echt belangrijk zijn:

Zoekmachines maken het mogelijk om informatie te vinden op internet. Internet zoekmachines bepalen voor een groot deel hoeveel bezoekers op je site komen. Het is daarom verstandig je site aan te melden bij verschillende zoekmachines. In de praktijk is het echter zo dat er slechts 3 grote zoekmachines belangrijk zijn: Yahoo, Microsoft Bing en Google. Deze laatste is in Nederland en Belgie zelfs zo dominant dat je je niet teveel zorgen hoeft te maken over de rest. Aangezien elke bezoeker telt kan het echter wel leuk zijn om je toch aan te melden.

Hoe groot is het internet?

Het is moeilijk te zeggen hoe groot internet is. Het internet bestaat uit een hoop verschillende communicatieprotocollen, zoals email, MSN, jabber, IRC, usenet en bittorrent. Voor het gemak kunnen we hier uitgaan van websites oftwel het world wide web. Volgens sommige schattingen zijn er zo'n 150 miljoen websites. Veel van deze sites hebben inkomende links naar andere sites, maar sommige sites zijn eigenlijk intranet sites, dus deze zijn heel moeilijk te vinden. Het is ook niet voor de hand liggend om een pagina van een van de miljoenen sites die wel links hebben te vinden.

Hoe werken zoekmachines

Tijdens de vroege opkomst van het world-wide web waren er veel zogenaamde index sites. Sites die handmatig worden bijgehouden door iemand. Startpagina is hier een bekend Nederlands voorbeeld van. Met alleen indexpagina's zou het echter schier onmogelijk zijn om wat dan ook te vinden.

Web crawling

De basis van de meeste zoekmachines is een stukje software dat sites afgaan op zoek naar links, zogenaamde crawler bots. De software werkt geheel automatisch en begint meestal met pagina's van een aantal goed gewaardeerde sites zoals bijvoorbeeld sites van oude media als de New York Times of de Volkskrant. Vervolgens worden de sites met links van de al gecrawlde pagina's ook weer gecrawld.

Zoekmachine posities

De posities van pagina's bij zoekmachines hangen vaak af van de hoeveelheid links en ook van de reputatie van deze links.

Nederlandse zoekmachines

In Nederland bestaat het zoekmachinelandschap vooral uit Google. Ilse zag er een aantal jaar geleden uit als een serieuze kandidaat maar het marktaandeel van Ilse is gezakt naar minder dan 2%. Bing en Yahoo hebben een klein deel van de markt, in totaal minder dan 10%.

Engelse zoekmachines

In Engeland zijn Bing en Yahoo iets groter dan in Nederland, dus het kan interessant zijn om ook hier aandacht aan te besteden.

Duitse zoekmachines

Op de Duitse markt zijn er een hoop meer spelers dan op de Nederlandstalige markt.