Waar komt Delfts blauw vandaan?

We hebben onze eigen SEO tool ontwikkeld, waarmee je een heel goed overzicht krijgt van de keywords die echt belangrijk zijn:

Dit klinkt misschien als een wat gekke titel, aangezien we allemaal weten dat Delfts blauw uit Delft komt. Het zit ‘m immers in de naam. Niet is minder waar. Hoewel het blauw-witte aardwerk inderdaad traditioneel in Delft werd gemaakt, is deze gebaseerd op Chinees porselein. Eind 16e eeuw ontstond de Delftse variant als betaalbaar alternatief voor het destijds erg dure Chinese porselein.

Oorsprong

Eind 16e eeuw brachten de Portugezen Chinees porselein naar Nederland. Dit was direct populair. Het was echter zo duur om dit aardwerk te importeren dan de aanschaf alleen was weggelegd voor de rijkste laag van de samenleving. In Delft begon men echter imitaties te maken met een wit oppervlak met blauwe decoraties. Rond 1700 was het aantal bakkerijen in Delft gegroeid tot maar liefst 33!

Iedere bakkerij bestond uit verschillende gebouwen en gespecialiseerd personeel. De productieplaats was een grote werkplek waarin alle Delfts blauwe aardwerken werden gemaakt en vervolgens geschilderd. Daarnaast waren er ook gebouwen waarin het aardwerk moest drogen. Iedere bakkerij had een groot aantal specialisten in dienst. Het was destijds erg belangrijk dat iedere specialist allen binnen de tijd af maakte, zodat het productieproces vloeiend verliep.

Delfts blauw anno 2017

Tegenwoordig zijn de rollen grappig genoeg omgedraaid. Delfts blauw aardwerk uit Delft is veel geld waard, terwijl de imitatie producten uit China komen. Deze herkent u door de tekst “Made in China”. Daarnaast vindt u tegenwoordig ook een enorme hoeveelheid souvenirs en andere gadgets gebaseerd op het beeld van Delfts blauw. Denk hierbij aan bijvoorbeeld koelkastmagneten, boekenleggers en zelfs smartphone hoesjes. In vijf eeuwen tijd begon Delfts blauw dus als imitatie van het originele Chinese porselein en tegenwoordig is het Delfts blauw zelf dat wordt geïmiteerd.

Deze souvenirs vindt u in vele souvenirshops en museumwinkels, maar ook online zijn deze tegenwoordig te vinden.

Category: